Episode 18

Socialism Or Social Democrats?

Docent
Kameraadjes; ik zou eens willen chatten met jullie (schriftelijk of visueel) over de stand van zaken en wat de vakbond nu al dan niet aan het doen is. En zou moeten doen. Of kunnen doen.

Jelle
Ik kan daar zeer kort in zijn, met de crisis wordt zeer pijnlijk duidelijk dat het huidig klassiek syndicaal model niet is opgewassen tegen de neoliberale politiek. Hier werpen de Engels het antwoord van uw vraag voor de voeten. Als de vakbonden niet net het omgekeerde doen als hier Labour hedendagen. Dus wat mij betreft zullen de vakbonden moeten inzetten op ideologie, activisme en arbeiderscontrole. En een afbouw van het diensten syndicalisme en het immens groot en log vakbondsaparaad dat niet adequaat weet te anticiperen op de actualiteit. Anders gaan ze nu en na de crisis verzuipen in het overleg om het overleg zonder gedragen mandaat van hun leden en doelpubliek. En op zeer korte termijn beland je zo in het Duitse Mitbestimmung model. Waar vakbonden een onderdeel van het politieke establishment en op bedrijfsniveau onderdeel van het HR-zijn geworden. En boeken toe en kunnen ze nog enkel dopkaarten in orde maken, vakantiekampen voor seniele oud pekeskes ineensteken, en elk half jaar een gezondheid wandeling van Brussel Noord naar zuid om een blikje cola en je stickers te eisen bij de 60 herstructurering

Docent
Redelijk cynisch maar klopt wel

Jelle
Ik denk dat het niet cynisch of fatalistisch ik hoop dat de crisis iets positief teweegbrengt. Want voor de hele Corona crisis zag je op lange termijn het gedragen mandaat wegsmelten, nu met de actualiteit zit dit in een stroomversnelling. Als er geanticipeerd wordt zitten er veel kansen in voor de toekomst.

Ik vrees wel dat het net zo gaat zijn als in de jaren 20 toen het ordewoord van de rode vakbond en de BSP was werkende klasse jullie zullen de economische crisis moeten "uitzieken" tot betere economische tijden.

Zo maakten toen de syndicalisten het zichzelf wel heel gemakkelijk want de wet zegt wanneer gedijen vakbonden het best. In tijden van sterke economische groei en schaarste op de arbeidsmarkt dan zijn werknemers minder gebonden aan hun huidige werkgever om hun financiële zekerheid te borgen.

Bij deze een hersenkronkels vanuit het verre Mol ten huize Mols waar men al 3 weken met 3 adhd tussen vier muren en vier tuin afscheidingen zit en wonderwel heerst hier veel meer huiselijke vrede dan ooit tevoren